Skip to main content

CONVERSES DE COMERÇ AMB ORIOL CESENA

Publicat el
14 Març 2019
Oriol Cesena

En primer lloc, ens podries fer una breu descripció del comerç avui en dia? 

El comerç és un dels sectors més importants de l’economia catalana. Es tracta d’un sector amb una elevada capacitat de generar ocupació i riquesa. És per tant, un sector estratègic al que cal donar suport per tal que torni a esdevenir un motor del teixit econòmic de les nostres poblacions. Ens cal prestigiar i impulsar mesures que afavoreixen el desenvolupament del sector. 

Ens podries descriure quina és la teva funció actual i quines tasques realitzes?

Principalment, em considero un enamorat del comerç de proximitat i de tot allò que l’envolta: establiments comercials, les seves singularitats, les ciutats,… Probablement, aquest sigui el motiu pel qual em dedico al sector. Hi ho faig a través de tres vessants. La de consultoria, a través de la direcció de la consultora FOCALIZZA en la qual fem nombrosos projectes d’acompanyament i assessorament tècnic en comerç; a través de la docència; i a través de la investigació i redacció de manuals vinculats al món del comerç.

Com a coneixedor de l’estat actual del comerç a múltiples municipis i territoris catalans, quins creus que són els principals reptes de futur del sector del comerç? 

En general, crec que n’hi ha molts. El comerç s’ha d’entendre com un sector molt transversal i molt important en qualsevol estructura econòmica d’un poble o ciutat. El comerç, per tant, ha d’estar al centre de les decisions més importants d’una ciutat. Per això, des de la nostra pròpia consultoria, entenem el comerç com un conjunt de tres grans esferes d’anàlisi.

Per una banda l’esfera social i que fa referència a la necessitat de remodelar el model de consens i col·laboració publico privada. Cal que les polítiques de comerç tinguin en compte que pensen, no només els líders polítics i els comerços sinó també les escoles, els centres culturals,… com dic, és un tema molt transversal.

En segon lloc, l’esfera econòmica en la que cal impulsar mesures de millora de la competitivitat i la modernització dels establiments comercials. Faig referència a mesures de formació, acompanyament i incentivació comercial.

I en darrer lloc, l’esfera de l’espai urbà, i que inclou actuacions en relació a la creació d’espais comercialment amables i no pas, espais urbanitzats a on el comerç hi té un rol secundari.

Actualment és Director del Postgrau en Dinamització d’Espais Comercials Urbans de la Fundació Universitat de Girona. Per què vareu impulsar aquest programa?

Un dels aspectes que més hem pogut constatar en les nostres investigacions és la necessitat de professionalització del sector. Tal i com he comentat anteriorment, el comerç és un sector molt transversal. Per tant, i segons aquest criteri, hi ha una necessitat que aquestes persones siguin molt qualificades i multidisciplinàries, capaces de gestionar espais comercials urbans des d’una visió estratègica i àmplia. Aquest és el motiu pel qual impulsem aquest projecte.

Per últim, ens podries explicar com serà la Jornada Tècnica de Comerç de Lloret de Mar?

Enguany, celebrem la seva segona edició. Es tracta d’una nova edició carregada de novetats. Un dels objectius que ens hem plantejat, conjuntament, amb l’Ajuntament de Lloret de Mar, és la incorporació de novetats que converteixin aquest espai, en un punt de trobada dels professionals del sector. Doncs, la jornada incorporarà elements que segur que no deixaran indiferent a ningú.

Darrers articles