Skip to main content

UN POSTGRAU PIONER EN LA DINAMITZACIÓ COMERCIAL URBANA

Publicat el
01 Febrer 2021
Oriol Cesena

Des del nostre equip de consultors de FOCALIZZA i, conjuntament, amb la Fundació de la Universitat de Girona, ja fa tres anys que impulsem un Diploma de Postgrau en Dinamització Comercial d’Espais Urbans.

Amb la tercera edició a punt d’iniciar-se (mitjans de març de 2021), el programa, ja compta avui en dia amb més de 50 professionals que han cursat aquest postgrau. La major part d’aquest col·lectiu prové de l’administració local a on cada vegada s’està prenent més consciència sobre la importància de disposar d’un equip humà que tingui un coneixement transversal sobre les diferents polítiques públiques que han de projectar i dinamitzar els centres urbans dels municipis.

El programa es distribueix en un total de 8 mòduls en els que es tracten tots aquells elements que donen forma a la creació d’espais comercials urbans vius i amables. Aspectes com la planificació de l’activitat urbana, els models de gestió i col·laboració publicoprivada, els mecanismes d’impuls de l’activitat comercial urbana, l’urbanisme comercial i els instruments de regulació urbana, són alguns dels principals temes que s’estudien en el programa.

Pel que fa a la metodologia, el curs combina l’exposició dels principals conceptes i condicionants que defineixen cadascun dels 8 mòduls, amb la presència de professionals amb una elevada trajectòria dins el sector, la visita a diferents espais urbans i taules rodones amb experts.

Al mateix temps, l’exposició, el debat i el consens de bones pràctiques internacionals és un dels pilars als que, des de la direcció del programa, s’hi ha posat especial èmfasi. En aquest sentit, el programa, any rere any, incorpora la presència de ponents de prestigi internacional i procedents d’altres països europeus.

També, dins l’àmbit metodològic, l’alumnat rep, al llarg del curs, diferents articles d’opinió, estudi i reflexió, en relació a tendències i casos internacionals, que atorguen al programa un caire més ampli pel que fa a noves mirades internacionals en relació al comerç i l’activitat econòmica.

El fet que el programa es realitzi, de forma virtual, en horari de tardes, ha contribuït a construir una base d’alumnat procedent de bona part de les comarques catalanes així com també de les Illes Balears, a on la nostra consultora té una àmplia presència en la realització de projectes de consultoria.

Per últim, la satisfacció de l’alumnat descriu aquest programa com un vehicle de suport a la millora dels seus coneixements, habilitats i competències pel que fa referència al coneixement dels espais comercials urbans.

El repte és majúscul ja que les ciutats i els municipis necessiten noves persones  professionals capaces de promoure una ràpida recuperació de l’activitat comercial urbana a Catalunya.

Darrers articles