Skip to main content

Jornada “Nous models de dinamització comercial”

01 Març 2017
Associació Catalana de Municipis

El passat dia 20 d’abril es va procedir a celebrar la jornada “Nous models de dinamització comercial”. Aquesta, va comptar amb la presència de la directora general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Vilalta, que durant la cloenda, va aprofitar l’ocasió per presentar les últimes novetats del departament.

En la jornada “Nous models de dinamització comercial” es van tractar temes com l’evolució de les polítiques públiques en matèria de dinamització i promoció del comerç. Així mateix, es va parlar dels possibles models de dinamització, les seves particularitats, així com de potencials bones pràctiques nacionals i internacionals (polítiques públiques de l’administració catalana, BID’s,…).

En aquest sentit, els assistents van participar en el debat sobre com es mouen els entorns comercials actuals. A més de reflexionar sobre quin és l’enfocament actual d’aquestes polítiques, i quins models són els que millor incidència poden tenir en el comerç de proximitat.

La jornada va comptar amb la presència del nostre director, el senyor Oriol Cesena. El qual va presentar la ponència principal ‘Reptes de la nova dinamització comercial: una visió de ciutat’. Tot seguit, es va comptar amb l’exposició de les següents bones pràctiques municipals sobre dinamització del comerç:

  • Ponència: ‘El model comercial i la seva integració en la transformació de les ciutats’. A càrrec del Sr. Àngel Remacha, cap de Planificació de la Ciutat i Promoció Econòmica, Mataró.
  • Ponència: ‘Comerç, mercat i transformació urbana: els reptes de la ciutat d’Olot’. A càrrec del Sr. Estanis Vayreda, regidor de Promoció de la Ciutat, Comerç i Turisme, Olot.
  • Ponència: ‘L’experiència internacional d’Igualada’. A càrrec de la Sra. Àngels Chacón, regidora de Promoció Econòmica, Igualada.

Els municipis no poden perdre de vista la necessitat de trobar aquells elements singulars del seu propi comerç. És necessari que el comerç dels espais comercials urbans dels municipis, disposin d’elements i valors diferencials respecte a formes de comerç més massificades.

Cal que els municipis siguin valents. I cal que ho siguin, implementant polítiques públiques en favor de les ciutats i de la ciutadania. Cal també, preveure mecanismes de modernització del comerç urbà. Després  que la forma d’entendre el consum dels consumidors hagi canviat, i que les ciutats també es trobin immerses en plens processos de canvi, és moment que els comerços també es modernitzin.

En síntesi, a la jornada hi van assistir més de 60 persones representants de ciutats de les quatre províncies catalanes. Després de les ponències, es va realitzar una ronda d’intervencions i conclusions, a càrrec del nostre director, el Sr. Oriol Cesena. La cloenda va anar a càrrec de la Sra. Montserrat Vilalta, directora general de Comerç, Generalitat de Catalunya, qui va aprofitar per exposar les últimes novetats en matèria de comerç de la Direcció General de Comerç.

Enllaç de la jornada: http://www.acm.cat/formacio/cursos/reptes-promocio-i-dinamitzacio-comerc-nous-models-dinamitzacio